Sneha Girap (Editor)

Esko Nikkari

Updated on
Share on FacebookTweet on TwitterShare on LinkedInShare on Reddit
Covid-19
Name  Esko Nikkari

Role  actor
Esko Nikkari Esko Nikkari kyhn miehen Brando Elv arkisto ylefi
Born  23 November 1938 (1938-11-23) Lapua, Finland
Died  December 17, 2006, Seinajoki, Finland
Spouse  Asteri Martikkala (m. 1961–1963)
Awards  Jussi Award for Best Supporting Actor
Movies  The Match Factory Girl, The Man Without a Past, Shadows in Paradise, Juha, Crime and Punishment
Similar People  Elina Salo, Kati Outinen, Matti Pellonpaa, Aki Kaurismaki, Timo Koivusalo

Esko nikkari


Esko Nikkari (23 November 1938 Lapua, Finland – 17 December 2006 in Seinäjoki, Finland) was a prolific Finnish actor who made more than 70 appearances on film and television. He debuted in 1974 in the movie Karvat.

Contents

Esko Nikkari Esko Nikkari Pohjanmaan tuntojen tulkki Elv arkisto

Nikkari was a workhorse of the Kaurismäki brothers, with whom he first worked on Rikos ja Rangaistus in 1983. His last role with Aki Kaurismäki was in Man without a Past in 2002. He starred in the 1994 film Aapo opposite actors such as Taisto Reimaluoto, Ulla Koivuranta and Kai Lehtinen. More recently, he has appeared in a number of Timo Koivusalo films such as Kaksipäisen kotkan varjossa (2005), which is the last full-length movie he appeared in.

Esko Nikkari Esko Nikkarille muistomerkki Facebookin voimin Viihde

Orankein kuningas


Partial filmography

Esko Nikkari Esko Nikkari Zanda
  • The Worthless (Arvottomat, 1982)
  • Rikos ja Rangaistus (1983)
  • Klaani - tarina Sammakoitten suvusta (1984)
  • Niskavuori (1984)
  • Shadows in Paradise (1986)
  • Jäähyväiset presidentille (1987)
  • Pohjanmaa (1988)
  • Ariel (1988)
  • Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1988)
  • Talvisota (1989)
  • The Match Factory Girl (1990)
  • Veturimiehet heiluttaa (1992)
  • Pekko aikamiespoika (1993)
  • Aapo (1994)
  • Pekko ja poika (1994)
  • Kivenpyörittäjän kylä (1995)
  • Pekko ja massahurmaaja (1995)
  • Pekko ja muukalainen (1996)
  • Drifting Clouds (1996)
  • Pekko ja unissakävelijä (1997)
  • Vaiennut kylä (1997)
  • The Minister of State (1997)
  • Kuningasjätkä (1998)
  • The Swan and the Wanderer (1998)
  • Juha (1999)
  • Lakeuden kutsu (1999)
  • Hurmaava joukkoitsemurha (2000)
  • Rentun ruusu (2001)
  • Ponterosa (2001)
  • The Man Without a Past (2002)
  • Umur (2002)
  • Sibelius (2003)
  • Vieraalla maalla (2003)
  • Shadow of the Eagle (2005)
  • Isiä ja Hirviöitä (2005)
  • TV roles

    Esko Nikkari Esko Nikkari
  • Kylmäverisesti sinun (2000)
  • Team Ahma (1998)
  • Maigret en Finlande (1996)
  • Kotikatu (1995)
  • Hyvä veli (1995)
  • Lentsu (1990)
  • Awards and recognitions

  • Humanismin käsi Award 1988
  • Jussi Award 1991
  • References

    Esko Nikkari Wikipedia


    Topics
     
    B
    i
    Link
    H2
    L