Nisha Rathode (Editor)

Rafael Azcona

Updated on
Share on FacebookTweet on TwitterShare on LinkedInShare on Reddit
Covid-19
Name  Rafael Azcona

Role  Screenwriter
Rafael Azcona Rafael Azcona o cmo hacer arte con 28 letras Todo es cine
Died  March 24, 2008, Madrid, Spain
Spouse  Susan Youdelman (m. ?–2008)
Children  Daniel Azcona, Barbara Azcona
Awards  Goya Award for Best Adapted Screenplay, Goya Award for Best Original Screenplay, Honorary Goya Award
Movies  Not on Your Life, The Little Apartment, Placido, Butterfly's Tongue, The Little Coach
Similar People  Luis Garcia Berlanga, Marco Ferreri, Jose Luis Garcia Sanchez, Jose Luis Cuerda, Jose Luis Lopez Vazquez

Rafael azcona 1926 2008


Rafael Azcona Fernández (24 October 1926 – 24 March 2008) was an awarded Spanish screenwriter and novelist who has worked with some of the best Spanish and international filmmakers. Azcona won five Goya Awards during his career, including a lifetime achievement award in 1998.

Contents

Rafael Azcona Imprescindibles Rafael Azcona Imprescindibles RTVEes

He was born in the northern Spanish city Logroño on 24 October 1926. Azcona initially began his career writing for humor magazines. He became known as a screenwriter when he penned the screenplay for the film, El Pisito (The Little Apartment), which was based on his own novel. The 1959 film was directed by Italian film director, Marco Ferreri.

Rafael Azcona ep01epimgnetdiarioimagenes20080411cultura

Azcona teamed up with director Fernando Trueba in “Belle Époque,” which won an Academy Award for best foreign film in 1994. He collaborated with other Spanish directors including Luis Garcia Berlanga, Jose Luis Cuerda, Jose Luis Garcia Sanchez, Pedro Olea, and Carlos Saura. Azcona was also awarded the Spanish Fine Arts Gold Medal in 1994.

Rafael Azcona died at his home in Madrid, Spain, on 24 March 2008, at the age of 81.

El reservado rafael azcona 12 02 2007


Selected Filmography as Screenwriter

  • 1959 : El pisito
  • 1959 : Se vende un tranvía
  • 1960 : El cochecito
  • 1961 : Plácido
  • 1961 : El Secreto de los hombres azules
  • 1962 : Mafioso
  • 1962 : Les Quatre vérités
  • 1963 : La Donna scimmia
  • 1963 : The Conjugal Bed (L'Ape regina)
  • 1963 : El Verdugo
  • 1964 : The Ape Woman
  • 1964 : Un Rincón para querernos
  • 1964 : Controsesso
  • 1965 : L'Uomo dei cinque palloni
  • 1965 : Oggi, domani, dopodomani
  • 1965 : Marcia nuziale
  • 1965 : Una Moglie americana
  • 1966 : L'Estate
  • 1967 : Tuset Street
  • 1967 : Peppermint Frappé
  • 1967 : Las Pirañas
  • 1969 : La Madriguera
  • 1970 : ¡Vivan los novios!
  • 1970 : Las Secretas intenciones
  • 1970 : El Monumento
  • 1970 : El jardín de las delicias
  • 1971 : L'udienza
  • 1971 : El Ojo del huracán
  • 1971 : Un omicidio perfetto a termine di legge
  • 1972 : La Cera virgen
  • 1972 : Si può fare... amigo
  • 1972 : A Reason to Live, a Reason to Die
  • 1973 : Tarot
  • 1973 : Ana y los lobos
  • 1974 : The Marriage Revolution
  • 1974 : Touche pas à la femme blanche, (Don't Touch The White Woman!)
  • 1974 : Permettete, signora, che ami vostra figlia
  • 1974 : La prima Angélica
  • 1974 : Grandeur nature
  • 1975 : El Poder del deseo
  • 1975 : Pim, pam, pum... ¡fuego!
  • 1976 : El Anacoreta
  • 1976 : La Dernière femme
  • 1977 : Mi hija Hildegart
  • 1978 : Un Hombre llamado Flor de Otoño
  • 1978 : Ciao maschio
  • 1978 : La Escopeta nacional
  • 1979 : La Miel
  • 1979 : La Familia, bien, gracias
  • 1981 : Patrimonio nacional
  • 1981 : 127 millones libres de impuestos
  • 1982 : Bésame, tonta
  • 1982 : Nacional III
  • 1983 : Don Quijote (tv) (TV)
  • 1983 : Los desastres de la guerra (TV)
  • 1985 : La vaquilla
  • 1985 : La corte de Faraón
  • 1986 : Hay que deshacer la casa
  • 1986 : El Año de las luces
  • 1987 : El bosque animado
  • 1987 : El pecador impecable
  • 1987 : Moros y cristianos
  • 1988 : Come sono buoni i bianchi
  • 1988 : Pasodoble
  • 1988 : Soldadito español
  • 1989 : El vuelo de la paloma
  • 1989 : Blood and Sand (1989 film)
  • 1990 : La Mujer de tu vida: La mujer infiel (TV)
  • 1990 : Ay Carmela
  • 1992 : Chechu y familia
  • 1992 : Belle époque (film)
  • 1993 : Tirano Banderas
  • 1994 : La Mujer de tu vida 2: La mujer cualquiera (TV)
  • 1995 : Suspiros de España
  • 1995 : El Rey del río
  • 1995 : El Seductor
  • 1996 : Gran Slalom
  • 1997 : Tranvía a la Malvarrosa
  • 1997 : En brazos de la mujer madura
  • 1997 : Siempre hay un camino a la derecha
  • 1998 : Una Pareja perfecta
  • 1998 : La niña de tus ojos
  • 1999 : La lengua de las mariposas
  • 2000 : Adiós con el corazón
  • 2001 : El Paraíso ya no es lo que era
  • 2001 : Son de mar
  • 2002 : La Marcha verde
  • 2004 : Franky Banderas
  • 2004 : María querida
  • 2008 : Los girasoles ciegos
  • References

    Rafael Azcona Wikipedia


    Topics
     
    B
    i
    Link
    H2
    L