Tripti Joshi (Editor)

Jaakko Löytty

Updated on
Share on FacebookTweet on TwitterShare on LinkedInShare on Reddit
Covid-19
Origin  Helsinki, Finland
Role  Musician
Name  Jaakko Loytty

Years active  1974–present
Occupation(s)  singer, songwriter
Genres  Gospel music
Jaakko Loytty wwwwidelinefiimagestrejaakkoloytty4jpg
Website  Wideline - Jaakko Loytty
Albums  Toiviotie, 30-Vuotistaiteilijakonsertti (Live), Hawash!
Similar People  Jukka Leppilampi, Anna‑Mari Kaskinen, Minna Kettunen, Esa Eloranta, Pepe Ahlqvist

Lenna leijani lenna jaakko l ytty song live looped by janne koskela


Jaakko Löytty (born 1955, Finland) is one of the most significant Finnish gospel musicians.

Contents

Jaakko Löytty Jaakko Lytty svelsi vihreille vaalibiisin Vihre Lanka

Löytty spent much of his youth, 12 years, in Namibia, where his parents, Seppo Löytty and Kirsti Löytty worked as missionaries with the Finnish Missionary Society. He went to the Swakopmund Finnish School. He himself has been a missionary with the FMS, to Senegal, where he developed church music and edited a hymnal in the local languages.

Jaakko Löytty Jaakko Lytty kahden maan kansalainen YouTube

Löytty works for Herättäjä-Yhdistys, as a regional worker in Satakunta, Varsinais-Suomi and Häme. Since 2008, he has lived in Ylöjärvi, where he also lived as a teenager, after his family returned to Finland from Africa in 1968.

Löytty is married to author Kaija Pispa. His brothers Sakari Löytty and Mikko Löytty are also musicians. His youngest brother, Olli Löytty, is an academic.

Jaakko Löytty Ohjelmatoimisto Wideline Jaakko Lytty TRE

Löytty's musical influences can be found from Americana, in the blues and country music, but also in reggae and in African music. He has composed two albums of music inspired by Senegalese music, Helsinki-Dakar (1991) and Norsunmaitoa (1995).

Jaakko Löytty Jaakko Lytty Wikipedia

Jaakko l ytty omakuva olennaiset laulut cd 2 1998


Discography

Jaakko Löytty Jaakko Lytty pokkasi Kirkon kulttuuripalkinnon Yljrven Uutiset
  • Asioita, joista vaietaan (1974)
  • Jeesuksen ystäviä (1975)
  • Etiopiasafari, single (1976)
  • Kuule meitä (1977)
  • Yhteys (1979)
  • Toisen päivän iltana (1982)
  • Laulu yhteisestä leivästä (1984)
  • Hawash! (1984)
  • Missä olenkaan (with Jouko Mäki-Lohiluoma and choir, 1986)
  • Sinisen syvyys (1987)
  • Lähtölaulut (1988)
  • Jaakko Löytty elävänä (live, 1989)
  • Vielä mä toivon — matkamiehen iltarukous (1990)
  • Helsinki – Dakar (1991)
  • Nicolas Sarr & Jaakko Löytty (1993)
  • Kuuntelen (compilation, 1993)
  • Norsunmaitoa (1995)
  • Ristinkantajat - Pettuleipägospelia (1996)
  • Omakuva (compilation, 1998)
  • Tiikerisusi (1999)
  • Nälkämaan lauluja (2001)
  • Arkivirsiä (2003)
  • Asioita joista vaietaan (re-release, 2002)
  • Murhehuone (2005)

  • Jaakko Löytty Jaakko Lytty Tampereen hiippakunta

    Songs

    Kahden maan kansalainenArkivirsiä · 2012
    Pidä minusta kiinniPidä minusta kiinni: Hiljaisuuden lauluja · 1998
    Helsinki-DakarHelsinki-Dakar · 1991

    References

    Jaakko Löytty Wikipedia


    Similar Topics
    Pepe Ahlqvist
    Sidney Alford
    Michelle McCool
    Topics
     
    B
    i
    Link
    H2
    L