Tripti Joshi

Anatol Codru

Updated on
Share on FacebookTweet on TwitterShare on LinkedIn
Role  Writer
Ethnicity  Romanian
Spouse  Ecaterina Barbu (m. 1963)

Religion  Eastern Orthodoxy
Name  Anatol Codru
Resting place  Chisinau
Anatol Codru wwwpoeziilecomimagespozeanatolcodrujpg
Born  May 1, 1936 (1936-05-01) Molovata Noua
Alma mater  Moldova State University
Known for  head Union of Cinematographers of Moldova
Parent(s)  Ion Condrea and Titiana Stancuta
Died  August 17, 2010, Chisinau, Moldova

Nationality  Romania, USSR, Moldova
Education  Moldova State University

Anatol Codru (1 May 1936, Molovata Nouă - 17 August 2010, Chişinău) was a writer and film director from Moldova. He was the head of the Union of Cinematographers of Moldova and a leader of the Democratic Forum of Romanians in Moldova.

Contents

Biography

Anatol Codru was born to Ion Condrea and Titiana Stăncuţă on May 1, 1936 in Molovata Nouă. He graduated from Moldova State University in 1963. Since 1998, he has been the head of the Union of Cinematographers of Moldova. Anatol Codru is an honorary member of the Academy of Sciences of Moldova Anatol Codru was suffering from cancer and died in Chişinău on August 17, 2010.

Awards

  • Premiul I pentru poezie al prestigioasei reviste literare din Moscova „Drujba narodov", 1976.
  • Filmul Mihai Eminescu este distins cu Premiul I la Festivalul de poezie din Suceava, 1992.
  • Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru cea mai bună carte de poeme a anului, Intâmplarea mirării, 1999.
  • Academia Internaţională de drept economic îi acordă titlul de Doctor Honoris Causa.2000
  • Medalia "Mihai Eminescu", Guvernul României
  • Books

  • Nopţi albastre (1962)
  • Îndărătnicia pietrei (1967)
  • Feciori (1971)
  • Portret în piatră (1978)
  • Piatra de citire (1980)
  • Mitul personal (1986)
  • Bolta cuvântului (1997)
  • Filmography

  • Trânta (1968)
  • Biografie (1969)
  • Alexandru Plămădeală (1969) compozitor Arkady Luxemburg
  • Bahus (1969)
  • Arhitectul Sciusev (1970)
  • Dimitrie Cantemir (1971)
  • Din îndemnul talentului (1971)
  • Vasile Alecsandri (1972)
  • Carnetul de partid (1973)
  • Biografia cântecului (1973)
  • Plai reînnoit (1975)
  • Neam de pietrari (1975)
  • Balada prietenului meu (1978)
  • Visul vieţii mele (1980)
  • Letopiseţul destinului nostru (1981)
  • Puşkin în Moldova (1982)
  • Starşinaua Mahail Varfolomei (1983)
  • Te salut, nouă generaţie (1983)
  • În constelaţia fraternităţii (1984)
  • Tălăncuţa (1986)
  • Cronica familiei Bologan (1987)
  • Sînt acuzaţi martorii (1988)
  • Eu, Nicolai Costenco (1989)
  • Mihai Eminescu (1992)
  • Ion Creangă (1998)
  • Scenarist

  • Dimitrie Cantemir (1971)
  • Ion Creangă (1973)
  • Trânta (1977)
  • References

    Anatol Codru Wikipedia


    Similar Topics
    Whos Your Daddy (film)
    Andrew Nabbout
    Mehdi Saeedi
    Topics