Sneha Girap (Editor)

Édouard Molinaro

Updated on
Share on FacebookTweet on TwitterShare on LinkedInShare on Reddit
Covid-19
Years active  1946 – 2013
Ex-spouse  Marie-Helene Breillat
Known for  La Cage aux Folles
Role  Film director
Name  Edouard Molinaro

Edouard Molinaro Chapter 1 Take 1 Edouard Molinaro Repose en Paix

Born  13 May 1928 (1928-05-13) Bordeaux, France
Cause of death  Respiratory insufficiency
Occupation  Film director Screenwriter
Died  December 7, 2013, Paris, France
Awards  National Board of Review Award for Best Foreign Language Film
Movies  La Cage aux Folles, L\'emmerdeur, Hibernatus, Oscar, Mon oncle Benjamin
Similar People  Michel Serrault, Marie‑Helene Breillat, Francis Veber, Jean Poiret, Claude Rich

Director edouard molinaro dies


Édouard Molinaro (13 May 1928 – 7 December 2013) was a French film director and screenwriter.

Contents

French director edouard molinaro died age 95


Biography

He was born in Bordeaux, Gironde.

Édouard Molinaro Le ralisateur douard Molinaro est mort 7 dcembre 2013 L39Obs

He is best known for his comedies with Louis de Funès (Oscar, etc.), My Uncle Benjamin (with Jacques Brel and Claude Jade), Dracula and Son (with Christopher Lee), and the Academy Award-nominated La Cage aux Folles (with Michel Serrault and Ugo Tognazzi). Molinaro was active as a director until a few years before his death, although he had almost exclusively been producing works for television.

Édouard Molinaro Les Inrocks Edouard Molinaro 19282013

In 1996, his cinematic work was awarded the René Clair Award, a prize given by the Académie française for excellent film work.

Molinaro died of a respiratory insufficiency in 2013. He was 85.

Filmography (as director)

Édouard Molinaro Mort 85 ans Edouard Molinaro une vie Oscars
  • 1957 : Les Alchimistes
  • 1958 : Le Dos au mur (Back to the Wall)
  • 1959 : Des femmes disparaissent (The Road to Shame)
  • 1959 : Un témoin dans la ville (Witness in the City)
  • 1960 : Une fille pour l'été (A Lover for the Summer, A Mistress for the Summer)
  • 1961 : La Mort de Belle (The End of Belle)
  • 1962 : Les Ennemis (Touch of Treason)
  • 1962 : Les Sept Péchés capitaux (The Seven Deadly Sins)
  • 1962 : Arsène Lupin contre Arsène Lupin (Arsene Lupin vs. Arsene Lupin)
  • 1964 : Une ravissante idiote (Agent 38-24-36, The Ravishing Idiot)
  • 1964 : La Chasse à l'homme (Male Hunt, The Gentle Art of Seduction)
  • 1965 : Quand passent les faisans (When the Pheasants Pass)
  • 1967 : Peau d'espion (To Commit a Murder)
  • 1967 : Oscar
  • 1969 : Hibernatus
  • 1969 : Mon oncle Benjamin (My Uncle Benjamin)
  • 1970 : La Liberté en croupe
  • 1971 : Les Aveux les plus doux (The Most Gentle Confessions)
  • 1972 : La Mandarine (Sweet Deception)
  • 1973 : Le Gang des otages (The Hostage Gang)
  • 1973 : L'Emmerdeur (A Pain in the A...)
  • 1974 : L'Ironie du sort (The Irony of Chance)
  • 1974 : Histoires insolites (TV series) (episode Un jour comme les autres avec des cacahuètes)
  • 1975 : Le Téléphone rose (The Pink Telephone)
  • 1976 : Dracula père et fils (Dracula and Son)
  • 1977 : L'Homme pressé (Man in a Hurry)
  • 1978 : Claudine à l'école (TV)
  • 1978 : Madame le juge (TV series) (episode Le Dossier Françoise Muller)
  • 1978 : Claudine à Paris (TV)
  • 1978 : Claudine en ménage (TV)
  • 1978 : Claudine s'en va (TV)
  • 1978 : Il était un musicien (TV series)
  • 1978 : La Cage aux folles
  • 1979 : Cause toujours... tu m'intéresses!
  • 1979 : La pitié dangereuse (TV)
  • 1980 : Sunday Lovers
  • 1980 : La Cage aux Folles II
  • 1981 : Au bon beurre (TV)
  • 1982 : Pour cent briques, t'as plus rien... (For 200 Grand, You Get Nothing Now)
  • 1983 : La Veuve rouge (TV)
  • 1984 : Just the Way You Are
  • 1985 : Palace
  • 1985 : L'Amour en douce (Love on the Quiet)
  • 1986 : Un métier du seigneur (TV)
  • 1986 : Le Tiroir secret (TV mini-series)
  • 1988 : À gauche en sortant de l'ascenseur (The Door on the Left as You Leave the Elevator)
  • 1988 : Coup de foudre (TV series)
  • 1988 : La Ruelle au clair de lune (TV)
  • 1989 : Manon Roland (TV)
  • 1989 : L'Ivresse de la métamorphose (Rausch der Verwandlung) (TV mini-series)
  • 1989 : Navarro (TV series) (episodes Double meurtre an Manipulation)
  • 1989 : Les Grandes Familles (TV mini-series)
  • 1990 : Le Gorille (TV series) (episode La Peau du gorille)
  • 1991 : L'Amour maudit de Leisenbohg (Das Schicksal des Freiherrn von Leisenbohg, The Fate of Baron Leisenbohg)
  • 1992 : La Femme abandonnée (TV)
  • 1992 : Le Souper (The Supper)
  • 1995 : Ce que savait Maisie (TV)
  • 1996 : Beaumarchais, l'insolent (Beaumarchais the Scoundrel)
  • 1998 : H (TV series)
  • 1999 : Nora (TV, English title: Watch and Ward)
  • 1999 : Tombé du nid (TV)
  • 2001 : Nana (TV)
  • 2003 : Un homme par hasard (TV)
  • 2005 : Une famille pas comme les autres (TV)
  • 2005 : Les Hommes de cœur (TV series) (episode Le mal du pays)

  • Édouard Molinaro Edouard Molinaro People Premierefr
    Édouard Molinaro douard Molinaro Wikipedia

    Édouard Molinaro Edouard Molinaro Filmographie AlloCin

    References

    Édouard Molinaro Wikipedia


    Topics
     
    B
    i
    Link
    H2
    L